Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Overleven in de steppe van de Jordaanvallei

Op donderdag 20 november 2008 houdt dr. Gerrit van der Kooij, op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, een lezing over zijn archeologisch onderzoek in het Midden-Oosten. De bijeenkomst vindt plaats in De Schelp, achter de R.K. kerk aan de B.M. Singel te Schipluiden, aanvang 20.00 uur.

Vele jaren werkten Van der Kooij samen met Jordaniërs op Tell Deir Alla in de Jordaanvallei. De periode is die van de Midden-Bronstijd en IJzertijd (ca. 1700-400 v. Chr.), waarin Egypte en later ook andere grote rijken, zoals Assyrië, een voorname rol in het gebied speelden. Enkele bijzondere vondsten zullen apart besproken worden, zoals de grote inscriptie van Bileam, de zoon van Beor uit 800 v. Chr. De dichte bewoning in dit droge gebied was alleen mogelijk door de akkers intensief te bevloeien (irrigatielandbouw).

Kort zal ook het onderzoek op Khirbet Balama op de West-Bank worden besproken, dat samen met Palestijnse archeologen is uitgevoerd. Bijzonder zijn hier een grote watertunnel en een toevallige vondst uit het begin van de zeventiende eeuw, die een oude relatie met de Nederlandse handel laat zien.

Gerrit van der Kooij is geboren en opgegroeid in Schipluiden. Al jong had hij interesse in geschiedenis en pijpenkoppen en munten uit de grond. Na het gymnasium op het Christelijk Lyceum Delft studeerde hij Theologie aan de Universiteit te Leiden, met als specialisatie het Oude Testament en de Palestijnse archeologie.


Foto: Salmeister (via Flickr).

In 1967 trok hij voor het eerst naar het Midden-Oosten. Na één jaar Cambridge, voor onder andere archeologie en antropologie, is hij sinds 1974 als archeoloog, voor onderzoek en onderwijs, verbonden aan de Universiteit Leiden.

De spreker zal zijn verhaal illustreren met beeldmateriaal van opgravingen en vondsten. De lezing is vrij toegankelijk voor belangstellenden.

De Jordaanvallei
De Jordaanvallei, foto Atlastours.net.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

11 april 2024