Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Inspiratieronde nieuw gemeentehuis Midden-Delfland

Op 12 en 13 maart werden er in respectievelijk Schipluiden en Den Hoorn 'inspiratierondes' gehouden over het nieuw te bouwen gemeentehuis (in Maasland is deze op 20 maart). De architecten van Inbo gaven eerste hun visie over het ontwerp. De plaats was al vastgesteld in de Kerkpolder nabij de Kerkpolderbrug en aan de te verlengen Anna van Raesfeltstraat. Het bedrijf Inbo is uitgekozen uit de veertig bedrijven die inschreven op de Europese aanbesteding.

De bijeenkomsten in Schipluiden en Den Hoorn werden in totaal door ca. 60 mensen bezocht die geïnteresseerd luisterden naar de presentatie door architecten A. Homan en J. Simons. In het kort werd het ontwerptraject beschreven. Hierbij werd goed naar de omliggende bebouwing als boerderijen, het slotenpatroon en de locatie aan de Gaag gekeken. De opdracht was om op ca. 6000 m2 kantooroppervlakte alle gemeentefuncties onder te brengen, waaronder de raadszaal, kantoren en het publieksgedeelte. Ook de brandweer van Schipluiden moet er een nieuw onderkomen krijgen.

Het ontwerp laat een gebouw zien dat bestaat uit vijf schijven (en een mogelijke zesde) van verschillende afmetingen en met verschillende dakvormen. De kopse kanten bevatten vooral veel glas. Het complex heeft een grondoppervlakte van ca. 60 x 35 meter. Met behulp van afbeeldingen van bestaande gebouwen en materialen werd een idee gegeven van de voorgestelde sferen, waarbij glas en riet een belangrijk aandeel hebben. De afgebeelde tekeningen, onderdeel van de presentatie, tonen het voorstel van een aantal hoeken.

Ontwerp nieuw gemeentehuis Midden-Delfland - Inbo Rijswijk

Na de pauze

De presentatie was eerder gegeven aan de gemeenteambtenaren en raadsleden. Daar werden de voorstellen positief ontvangen. Het doel van de inspiratierondes is om ook de burgers mee te laten denken over het nieuwe gebouw. Dit gebeurde vooral na de pauze. Eén van de vragen was of de locatie van de brandweer wel zo goed was, om heel Schipluiden snel genoeg te kunnen bereiken (vooral omdat de Kerkpolderbrug niet altijd goed functioneert.. op afstand). Ook de inpassing in het gebied (het is wel een gebouw van drie verdiepingen) en de veiligheid voor de vele fietsers die er passeren waren punten van discussie.

Ontwerp nieuw gemeentehuis Midden-Delfland - Inbo Rijswijk

Verder kwamen aan de orde de brandveiligheid van de voorgestelde rieten daken, het eventuele vandalisme en de voorgestelde ideeën voor de energie voorziening. Het is de bedoeling om vooral duurzame materialen te gebruiken en een hoge energie efficiëntie na te streven bij verwarming en koeling.

Hoe nu verder

Nog vóór de zomer zou een voorlopig ontwerp klaar kunnen zijn. Als de goedkeuring komt volgt de aanbesteding voor de bouw. Het nieuwe gemeentehuis zou in september 2010 in gebruik moeten worden genomen.

Ontwerp nieuw gemeentehuis Midden-Delfland - Inbo Rijswijk

12 april 2024