Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Markant Midden-Delfland, een wereld apart

Midden-Delfland- "Herinneringen. De haan die kraait bij het krieken van de dag, rammelende melkbussen in de 'bocht'. De geur van hooi en mest, de warme lijven van de dampende koeien in de stal, het gekakel van kippen die elkaar luidkeels de loef afsteken bij het leggen van een ei. Het dankbare gemekker van een schaap als zij verlost is van haar lammetjes, het pasgeboren kalfje dat op je vingers sabbelt en de smaak van romige biest, allemaal herinneringen aan het boerenleven op het land waar het leven goed was." Zomaar een fragment uit 'Markant Midden-Delfland, een wereld apart', het fotoboek dat Gemma van Winden-Tetteroo op 21 juni op de markt brengt.

Temidden van de stedelijke omgeving van de drukke Randstad ligt Midden-Delfland, het gebied waarin de gelijknamige fusiegemeente van de dorpen Schipluiden, Den Hoorn, Maasland en de buurtschappen de Zweth en 't Woudt te vinden is. In dit laatste stukje groen komen veel stedelingen om te recreëren, een partijtje boerengolf te spelen, te fietsen, te wandelen of kaas te kopen op de boerderij.
"Veel mensen die op een paar kilometer afstand wonen, weten niet eens dat het hier zo prachtig is. Mijn man en ik zijn verknocht aan dit boerengebied en we trekken er graag op uit, natuurlijk gewapend met een fototoestel," zegt de auteur van het boek. Om ook anderen van deze natuurpracht te laten genieten, besloot de Schipluidense een fotoboek samen te stellen.

Ruim vierhonderd foto's vonden een plek in het boek dat uitnodigt om de fraaie plaatjes met eigen ogen te gaan zien. Daarom heeft iedere foto een code gekregen die correspondeert met een ingevoegde kaart van het gebied. De plaatjes bewijzen dat elk seizoen een eigen karakter heeft: schitterende sneeuwfoto's, bloesems en fluitenkruid, het pasgemaaide gras, een gruttojong dat juist uit de beschermende eierschaal gekropen is, uitgestrekte polders en de prachtige wolkenpartijen boven de dorpen. Tussen de seizoenen door hebben het boerenleven, dorpsfeesten en activiteiten, streekproducten en de vier molens een plek gekregen in het boek dat 192 pagina's kent. Ook de randgemeenten komen aan bod. Vormen zij een kans of juist een bedreiging? "Midden-Delfland is letterlijk en figuurlijk een verademing als je de jachtige wereld van de grote steden achter je laat. Hier zijn rust en ruimte nog niet overal verdrongen door bebouwing, asfalt of industrie."

Actie op Midden-Delfland Dag

De Midden-Delfland Vereniging organiseert onder andere jaarlijks de Midden-Delfland Dag. Dit jaar is dit evenement vastgesteld op zaterdag 21 juni. Er worden dan tientallen activiteiten georganiseerd om de fietsende bezoekers en de eigen inwoners te laten kennismaken met het goede dat Midden-Delfland te bieden heeft. De vereniging wil het gebied door middel van het boek extra promoten en deed een aanvraag bij het Fonds Schiedam-Vlaardingen en enkele andere sponsors. Daardoor wordt het mogelijk het fotoboek op 21 juni voor slechts € 15,- aan te bieden. "Maar we willen als vereniging nog een stapje verder gaan. Onze leden krijgen een extra korting en kunnen zelfs een gratis boek verdienen door een nieuw lid aan te brengen. Bij aanvang van het lidmaatschap overhandigen wij nieuwe leden ook zo'n mooi exemplaar. We bekostigen onze eigen acties uit de kas van de vereniging. We hopen daarmee het aantal leden op te voeren tot minimaal 2008," zegt Govert van Oord, de voorzitter van de MDV.

Te koop

Het boek heeft een harde kaft, dat is gemakkelijk meenemen onder de snelbinders van de fiets. Zolang de voorraad strekt, krijgen kopers van het boek ook een katoenen draagtas met opschrift. Op 21 juni is het boek te koop bij de kramen van de Midden-Delfland Vereniging, die in Maassluis (braderie) staan, op de Karperhoeve, in Schipluiden, Op Hodenpijl, in Den Hoorn en bij de Delflandhoeve. Aankoop van boeken zonder lidmaatschap is ook de gehele dag mogelijk bij het Boerolfestival Woudseweg 180, bij Museum De Schilpen in Maasland, Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight aan de Zwethkade te Den Hoorn, bij de kunstmanifestatie de Lindehoeve 't Woudt 11, bij zorgboerderij Ackerdijck aan de Rotterdamsesweg. In De Lier bij de Timmerwerf zijn de boeken verkrijgbaar na 14.30 uur.
Gemma van Winden-Tetteroo is freelance journalist en publiceert in meerdere kranten en tijdschriften. Zij heeft vier boeken op haar naam staan. In 2007 heeft zij haar mooiste en meest indrukwekkende werk uitgegeven: het oorlogsdagboek van haar vader.

"Markant Midden-Delfland, een wereld apart" is te bestellen via markantmiddendelfland@gmail.com en kost na 21 juni € 22,-. Het boek is dan met name in de streekwinkels van Midden-Delfland te koop.

Bron: Persbericht 16 juni 2008.

12 april 2024