Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Natuur in eigen tuin, start een insectenhotel

4 augustus. De natuurvereniging, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afd. Regio Delft stelt insectenblokken ter beschikking. Een insectenblok is een houten blok van ca 10 x 10 x 15 cm. Elk blok bevat vele gaten waarin solitaire bijen een plek kunnen vinden om hun eitjes te leggen. Belangstellenden kunnen een blok krijgen door te bellen naar 015-214 36 75 (na 18:00 uur).

Deze actie past in het streven van de KNNV om de natuur en de natuurbeleving te bevorderen. Solitaire bijen bestuiven vele bloemen; door het ontbreken van een angel steken ze niet. Het is een belevenis om de ontwikkelingen rond zo'n blok te volgen. Bij een blok wordt ook een schriftelijke instructie verstrekt.

Deze actie geldt voor het hele werkgebied van de KNNV afd. Regio Delft: de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

Deze actie is mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Midden Delfland en de provincie Zuid-Holland.

Insectenhotel klaar voor bewoning

Insectenhotel

Insectenhotel

De reden om deze te verstrekken is dat de groep van solitaire bijen en wespen steeds minder onderkomen vindt om hun eitjes af te zetten en hun jongen groot te brengen. Houten palen worden geïmpregneerd zodat deze dieren geen kans krijgen. Ook is het gebruik van gif in de tuin niet goed voor ze; vooral hun jongen gaan er dood van.

Waar hang je zo'n kraamkamer op?

Bij voorkeur hang je het gaatjesblok in de zon, op een rustig windstil plekje.

Kraamkamer voor solitaire bijen en wespen

Solitaire bijen en wespen zijn kleine, onopvallende en nuttige dieren. Sommige soorten bouwen urnvormige nesten van modder of klei. Er zijn ook soorten die genoegen nemen met een holle stengel waar ze hun eitjes in kunnen leggen. Ze maken geen deel uit van grote volken, maar leven praktisch alleen. Wel kan het voorkomen dat op geschikte plekken meerdere nesten naast elkaar gebouwd worden. Met dit houtblok maak je kunstmatige nestgelegenheid voor dergelijke insecten. Op deze manier kun je van nabij bekijken hoe zo'n insect te werk gaat.

Wat gebeurt er in zo’n insectenhotel?

Na de paring zoekt een wijfje een opening of gangetje waar ze eerst allerlei voedsel in deponeert. Zo verzamelen metselbijen nectar en stuifmeel in de nestgang. De pottenbakkerswesp vangt echter luizen, spinnetjes of larfjes. Deze worden verlamd, maar blijven wel leven. Vlak naast deze voorraad voedsel wordt een aantal eitjes afgezet. Daarna wordt het gangetje dichtgemetseld met een mengsel van speeksel en wat klei. De moeder bekommert zich hierna niet meer om haar kroost. Als de larfjes van de bijen en wespen uit hun eitje komen, zijn ze verzekerd van voldoende voedsel. Door de aanwezigheid van deze bijen worden de bloemen in je tuin veelvuldig bezocht. Je kunt er zeker van zijn dat er weer zaden en vruchten zullen groeien. De solitaire wespen zullen je helpen in de strijd tegen de bladluizen en schadelijke larfjes.

Kan ik gestoken worden?

Alle vrouwelijke solitaire bijen kunnen steken, maar de meesten hebben slechts een hele kleine angel, die niet eens door de huid heen komt. Mannetjes hebben er geen, omdat de angel is ontstaan uit een legbuis voor het leggen van de eieren. Wilde bijen steken niet gauw: ze hebben geen kolonie te verdedigen.

Graag horen wij uw ervaringen met uw insectenhotel.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afd. Regio is de natuurvereniging voor Delfland, een vereniging waarvan de leden zich bezighouden met natuurstudie, natuurbeleving/educatie en natuurbescherming. Via activiteiten als excursies, lezingen, cursussen en natuurbeschermingsactiviteiten zoals inventarisatiewerk en laten zij stem horen bij landinrichtingsplannen of bedreigde natuurgebieden. Ook steken ze hun handen uit de mouwen als knotten en padden overzetten. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afd.RegioDelft.

12 april 2024