Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Opening Verlichte boerderijenroute

10 november. Maandagavond was het een gezellige drukte in de nieuwe kantineruimte van Manege Chardon aan de Rijksstraatweg in Den Hoorn. Alle bewoners van de 115 boerderijen, molens en andere objecten, die op een aantal avonden in november letterlijk in het licht worden gezet, waren aanwezig. Sinds het "jaar van de boerderij", 2003, werden steeds andere regio's van Zuid-Holland in de spotlights gezet. Als achtste en laatste is de beurt aan Midden-Delfland. Na de openingstoespraken en het ontsteken van de lampen voor boerderij Rehoboth van Chardon, konden de gasten als eersten een deel van de verlichte boerderijenroute zelf per touringcar beleven.

Sinds 2003, "het jaar van de boerderij", vinden op initiatief van de Boerderijen stichting Zuid-Holland de verlichte boerderijenroutes plaats met als doel het (resterende) agrarische cultureel erfgoed extra aandacht te geven. Veel boerderijen zijn inmiddels al verdwenen, veelal voor stadsuitbreiding, of hebben nu een andere functie. Het Midden-Delfland gebied is er relatief goed vanaf gekomen door de jarenlange onzekerheid over de planologische ontwikkeling van het gebied en de bescherming door de Reconstructiewet Midden-Delfland. Hierdoor zijn veel historische boerderij gebouwen bewaard gebleven. Het aantal melkveebedrijven is wel fors afgenomen.

Verlichte boerderijenroute Midden-Delfland

Ongeveer 160 uitnodigingen resulteerden in 115 verlichte objecten, vooral boerderijen, die op de acht avonden van 19.00 tot 22.00 te bekijken zijn. Bovendien zullen er op 29 verschillende locaties (en op diverse data) leuke, leerzame en recreatieve activiteiten plaatsvinden. Meer hierover in het activiteitenprogramma.

totale route van ca. 50 kilometer begint in de Zuidbuurt Vlaardingen). Van hier gaar het via Maasland naar Schipluiden en Den Hoorn. Daar wordt gekeerd, terug naar Schipluiden, en via de Zouteveenweg, Oostveenseweg en Abtswoude naar Delft. Van hier gaat de route verder langs de Schieweg richting Kandelaar (Rotterdam) en Schiedam naar de Harreweg, Woudweg en Holyweg tot het eindpunt in Vlaardingen. Uiteraard kan men op diverse plaatsen starten, maar er wordt wel aanbevolen in de aangegeven richting te rijden, aangezien de wegen op veel plaatsen slechts één auto breed zijn!

Tijdens de openingsritten werd door een aantal kenners van het gebied uitleg gegeven over de verlichte objecten en het Midden-Delfland gebied. Redelijk makkelijk navigeerden de chauffeurs met hun lange bussen over de smalle wegen. Af en toe moest wat heen en weer worden gestoken en worden aangebeld om een in de weg staande auto te laten verplaatsen. Op 13 november is de route voor het eerst voor iedereen te volgen, per auto of fiets, en zullen diverse activiteiten plaatsvinden. Het routeboekje met alle informatie over de verlichte objecten en routebeschrijving is op veel plaatsen te koop voor €.2,50.

Lees meer over de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland.

11 april 2024