Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De wereld van Midden-Delfland op de Midden-Delfland Dag

21 juni 2008. De ' wereld van Midden-Delfland' lag er prachtig bij op de langste dag van het jaar. De 'Zomerkoning' kwam ter gelegenheid van de zonnewende naar de Karpershoeve om daar de tiende Midden-Delfland Dag te openen. Het aantal activiteiten op deze jaarlijkse dag is steeds ongeveer 80, maar de kwaliteit wordt steeds groter. Koor- en orkestmuziek was er op veel plaatsen in het gebied te horen. De aandacht voor kunst en cultuur was dit jaar bijzonder groot. De Midden-Delfland Dag werd ook gebruikt om aandacht te geven aan minder fijne zaken, zoals een bovengrondse aanleg van een deel van het 380kV hoogspanningsnetwerk. Bekijk ook het fotoalbum.

De opening van de tiende Midden-Delfland Dag vond plaats op de Karperhoeve in Maassluis in het bijzijn van o.a. de vertegenwoordigers van Maassluis, Vlaardingen en het Hoogheemraadschap van Delfland. Voorzitter Govert van Oord van de Midden-Delfland Vereniging heette iedereen welkom en legde nog maar eens uit wat het belang van de vereniging is voor het Midden-Delfland gebied. Een speciale aanbieding moet dit jaar het aantal leden flink verder doen groeien: zowel de 'aangever' als het nieuwe lid krijgen een prachtig boek over Midden-Delfland gratis! Dit boek met de titel 'Markant Midden-Delfland - een wereld apart' van Gemma van Winden-Tetteroo is vooral een fotoboek waar veel van de kwaliteit van Midden-Delfland wordt belicht. Na haar korte inleiding overhandigde Gemma van Winden de eerste exemplaren van haar boek.

Kroning van de Zonnekoningin

Zomerkoningin

Tijdens een muzikaal en theatraal wagenspel, in samenwerking met VAT'75, werd naarstig gezocht naar de Zomerkoningin op deze dag van de zonnewende. Toen zij eindelijk kon worden gekroond mocht de Midden-Delfland Dag pas echt beginnen. Het wagenspel reisde verder door Midden-Delfland naar het centrum van Maassluis, Schipluiden, Den Hoorn en Delft (Delflandhoeve).

Fietsen en genieten

De bindende factor tijdens de Midden-Delfland Dag waren, evenals afgelopen jaren, de Rabobank fietstochten, die de recreanten door het gevarieerde landschap van het Midden-Delfland gebied leidden. Het was overigens uitstekend fietsweer! Opstappen kon men in Delft, Den Hoorn, De Lier, Schipluiden, Maassluis en Schiedam. De fietstochten waren zo uitgezet dat veel activiteiten konden worden aangedaan. Het informatieve programmaboekje van de Midden-Delfland Dag was noodzakelijk om daar een keuze uit te maken. Naast een groot aantal activiteiten in de drie dorpskernen van Midden-Delfland, Den Hoorn, Schipluiden en Maasland, was er ook veel te doen in 't Woudt en een groot aantal boerderijen die veelal nu een andere bestemming hebben. Veel van deze boerderijen liggen in de Zuidbuurt (Maassluis en Vlaardingen) en langs de Schieweg.

Rabobank fietsroutes

Boerenmarkt Karperhoeve

Streekproducten, boerenmarkten en braderieën

Op diverse plaatsen waren markten ingericht waar streekproducten en andere zaken konden worden gekocht. Samen met gezellige muziek en een terrasje kan een tussenstop tijdens de fietstocht haast niet beter besteed worden. De markt op de Karperhoeve is inmiddels alom bekend. Samen met een groot aantal andere activiteiten is het daar elke Midden-Delfland Dag altijd erg druk. Ook in het oude centrum van Maassluis was er een braderie met producten uit de natuur. In Maasland werd het straatfeest en kinderrommelmarkt gehouden in de Diepenburchstraat. In Den Hoorn was het Julianaplein het centrum van de activiteiten met een braderie en veel sportieve activiteiten voor de jeugd. Op Hoeve Ackerdijk hield de organisatie h'Eerlijk Delfland een markt met biologische producten.

Op de markten en braderieën was ook veel aandacht voor het boerenbedrijf van vroeger en nu. De geschiedenis van de landbouwwerktuigen van Lely werd belicht in Tavenu in Maasland. In Schipluiden werd rond de vijver van de Burgemeester Musquetier Singel een wedstrijd ringsteken gehouden voor aanspanningen (paard en wagen).

Braderie Den Hoorn...

... met opzwepende muziek

Kunst en cultuur

Drie bijzondere activiteiten op het gebied van kunst en cultuur werden druk bezocht. In en om de boerderij van de familie den Hoed nabij het kerkdorpje 't Woudt werd een mini-festival gehouden in de stijl van Oerol op Schiermonnikoog. Onder naam Boerol waren diverse kunstuitingen te bezoeken, bekijken en beluisteren, zoals muziek, dichtkunst, film, toneel en de schilderijen van Dirk den Hoed. Even verderop in de Lindenhoeve op 't Woudt hield Babs Voskuyl in en om haar boerderij een tentoonstelling van werken van diverse kunstenaars. Tenslotte, zette in Schipluiden kunstenares Rina Groot haar werkruimten open om haar werk te tonen waarbij steeds het Midden-Delfland gebied haar inspiratiebron was.

Het Midden-Delfland van Rina Groot

Boerol in de Woudsepolder

Boerol in de Woudsepolder

Midden-Delfland promotie

Op alle markten waren organisaties aanwezig die werkzaam zijn in het gebied, zoals natuurlijk de Midden-Delfland vereniging zelf met een fotopuzzel en de ledenwerfactie, Vockestaert en organisaties die actief zijn in de natuur, zoals het IVN, Vogelwacht en de KNNV. De gemeente Midden-Delfland, die binnenkort als eerste gemeente in Nederland toe gaat treden tot de internationale Citta Slow gemeenschap, was op bescheiden schaal aanwezig en deelde Citta Slow armbandjes uit.

De Harmony Masters

Eén van de Midden-Delfland vereniging stands

Protest!

De Midden-Delfland Dag werd ook aangegrepen om te protesteren tegen de bovengrondse aanleg van het 3980kV hoogspanningsnetwerk door een deel van Midden-Delfland. De stichting 'Delft zegt NEE tegen bovengronds 380kV' hield een manifestatie met diverse sprekers en gaf op ludieke wijze weer hoe het zicht belemmerd gaat worden bij bovengrondse aanleg door een aantal grote met helium gevulde ballonnen op te laten. In Schipluiden was de stichting Stop RW19/A4 aanwezig. Deze stichting streeft naar de totstandkoming van een kwaliteitsbesluit inzake de eventuele aanleg van de A4 door Midden-Delfland.

Geen 380kV bovengronds door Midden-Delfland

Tenslotte

De tiende Midden-Delfland Dag was gezegend met uitstekend fietsweer, niet te warm of koud, niet teveel wind. Mede hierdoor stapten velen op de fiets en lieten de wereld van Midden-Delfland aan zich voorbijglijden. Activiteiten werden goed bezocht. Het Promotie Platform Midden-Delfland en de Midden-Delfland vereniging hebben met deze dag het gebied Midden-Delfland weer stevig op de (regionale) landkaart geplaatst.

12 april 2024