Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Midden-Delfland (is) Open! Laat de toerist maar komen!

19 april 2008. Onder leiding van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en met medewerking van veel andere organisaties werd het recreatieseizoen in Midden-Delfland officieel geopend op de boerderij van de fam. Moerman aan de Broekpolderweg. Even eerder was bij de Pannenkoekenboerderij 't Sonnetje het fietsknooppuntensysteem 'Midden-Delfland e.o.' in gebruik genomen. 's Middags werd bij de Krabbeplas de eerste Nordic Walking route van Midden-Delfland geopend. Veel redenen dus om het Midden-Delfland gebied in te trekken.

De vereniging Vockestaert maakt zich sterk voor het behoud van het open karakter van het typische boerenlandschap. Mensen uit de omliggende steden zijn van harte welkom om te recreëren in het Midden-Delfland gebied. Door middel van educatielessen voor o.a. scholen, fietstochten en open dagen wordt de verbinding tussen stad en platteland versterkt.

Midden-Delfland Fietsknooppunten

Nabij één van de geplande toegangspoorten naar Midden-Delfland, de Oude Veiling, in Maasland opende gedeputeerde van cultuur Martin van Engelshoven-Huls het fietsknooppuntensysteem door een aantal ballonen te laten opstijgen bij een van de knooppuntborden. Hij werd geholpen door een lid van de aanwezige Citta Slow delegatie. Deze week bezochten drie Italiaanse vertegenwoordigers van Citta Slow de gemeente Midden-Delfland om te beoordelen of de gemeente als eerste van Nederland kan toetreden tot deze internationale groep van gemeenten.

Na de opening werd uiteraard meteen een (klein deel) van het knooppuntensysteem gefietst. Vanaf 't Sonnetje was het maar een klein stukje (zij het tegenwind) naar de boerderij van de fam. Moerman, waar Midden-Delfland werd 'geopend'.

Wat is het het Fietsknooppuntensysteem?

Het fietsnetwerk van ruim 285 kilometer door Midden-Delfland en Westland met ca. 80 knooppunten en routeborden geeft een compleet en gevarieerd beeld van deze gebieden. De routes lopen tot aan de centra van de omliggende steden en gemeenten. Verdwalen kan dus eigenlijk niet meer. Bijna overal komt men de kleine richtingsbordjes tegen die leiden naar een volgend knooppunt. 
Het fietsknooppuntensystem is gerealiseerd door het Recreatieschap Midden-Delfland en de Groenservice Zuid-Holland (GZH).

Fietsknooppunten Midden-Delfland e.o.

Het 28 pagina tellende boekje is op veel plaatsen aan te schaffen, waaronder winkels, VVV's en op toeristische locaties. Het boekje bevat uitleg van het fietsknooppuntensysteem, de volledige kaart, verschillende deelkaarten en toeristische informatie en adressen.

Midden-Delfland Open!

Een lang lint fietsers draaide de oprijlaan op naar de boerderij van de Maarten Moerman. Zij hadden net een heel klein stukje van het nieuwe fietsroutesysteem afgelegd. Op de boerderij werd de openingshandeling verricht van 'Midden-Delfland Open!'. Voorzitter van Vockestaert, Nico v.d. Wel en burgemeesters Karssen (Maassluis) en Rodenburg (Midden-Delfland) zorgden hiervoor met hun korte toespraakjes en vooral met het samenstellen van een typisch Midden-Delflands schilderij waarop de lievelingskoe van de boeren familie natuurlijk niet ontbrak!.

Op het ruime erf van boer Moerman was ook een streekmarkt ingericht en konden kinderen allerlei leuke spelletjes doen. Het onderzoeken wat er allemaal in de sloot leeft is altijd spannend. Ook in de grote loopstal was het gezellig druk. Alle koeien waren nog binnen. Zwaluwen waren al volop aanwezig en vlogen in en uit om hun broedplaatsen tegen het dak van de stal in te richten. De pasgeboren kalfjes stonden buiten in hun kleine hokken om nog bij te komen van hun geboorte. 
De boerderij van de fam. v.d. Kooij aan de Broekpolderweg 3 was ook geopend. Daar kon men o.a. de automatische melkrobot in bedrijf zien, producten kopen en meer.
Eendenkooi Aalkeetbuiten van Natuurmonumenten was eveneens geopend voor publiek. Hier werd het oude Nederlandse beroep van kooiker uitgelegd door Gerard van Winden.

Midden-Delfland Open!

Op andere plaatsen werden demonstraties schapen drijven gegeven, kon men een rondrit maken met een huifkar en was dierenkliniek De Delta open voor publiek.

Midden-Delfland Open! - wat zit er allemaal in de sloot

Midden-Delfland Open! - boter maken

Nordic Walkingroute door Midden-Delfland

's Middags werd de nieuwe Nordic Walkingroute van 12 km door de Broekpolder en langs de Krabbeplas geopend. Ook dit project werd verwezenlijkt door Recreatieschap Midden-Delfland. De in gebruik name van de route vond plaats bij het restaurant aan de Krabbeplas. Na een korte opwarming werden de 'walkers' met een lunchpakket weg 'gefloten' richting Broekpolder, om bij het mooi weer te genieten van het landschap.

Nordic Walking

Nordic Walking route door Midden-Delfland

12 april 2024