Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Verlichte boerderijenroute Midden-Delfland trekt 4.500 bezoekers

1 december. Het animo was groot om de 50 km lange verlichte boerderijenroute Midden-Delfland te 'doen'. Op basis van bijgehouden tellingen en verkochte routeboekjes reden zo'n 4.500 mensen de afgelopen drie weken langs ruim 115 verlichte boerderijen, molens, gemalen, musea en andere panden in Delft, Den Hoorn, Maasland, Maassluis, Rotterdam, Schiedam, Schipluiden en Vlaardingen te hebben gedaan. Uit hun reacties bij de locaties die open waren blijkt dat deze route voor herhaling vatbaar is. De volgende route start op 22 januari a.s. in de Hoeksche Waard. Rijd de verlichte boerderijenroute route virtueel of bekijk het fotoalbum op deze site.

De route had één prijsvraag: Hoe oud is het kalfje op rundveebedrijf Van Adrichem in Schipluiden? Marga Bol uit Maasland en John van der Eijk uit Schiedam hadden het goed en krijgen daarvoor een mand met streekproducten. Grietje 104 was op 20 juli 2008 geboren. Dit agrarisch bedrijf maar ook dat van de familie Verkade in Schiedam was een van de druk bezochte locaties.

Verder behoorden korenmolen De Drie Lelies in Maasland, de Karperhoeve in Maassluis, keramiekatelier Tineke van Gils en de takkenbosoven bij familie Van Haaster in Schipluiden tot de toppers. Bezoekers kwamen in grote getale uit Midden-Delfland en het Westland, maar ook van - veel - verder weg; uit Sommelsdijk, Esch, de Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Lopikerwaard, uit Koudekerk aan de Rijn, Haarlem, Nieuwveen en Veenendaal.


Boerderij Abbestee; fotograaf Claire Rijfers, fotoclub Maasland.

Voor jong en ouder

De verlichte boerderijenroute Midden-Delfland krijgt nog een klein vervolg. Op 8 december vertelt dr. Heleen van Londen van de Universiteit te Amsterdam over haar tienjarig archeologisch onderzoek in Midden-Delfland en welke strategie ze toepaste om het landschap uit de Romeinse tijd in kaart te brengen en te begrijpen. De toegang voor deze lezing 'Midden-Delfland in de Romeinse tijd' is gratis. Belangstellenden zijn van harte welkom in De Magneet, Huis te Veldelaan 16 te Maasland. De zaal is vanaf 19.45 uur open.
Verder wordt deze maand een aantal basisscholen in Midden-Delfland benaderd om komend voorjaar de voorstelling 'Hoe word ik boer' te bezoeken. Dit Toneel op de Deel heeft zich inmiddels een vaste plaats verworven in het activiteitenprogramma van de verlichte boerderijenroute.
De eerstvolgende verlichte boerderijenroute vindt plaats in de Hoeksche Waard, tussen 22 januari en 6 februari a.s. Meer informatie is tegen die tijd te vinden op www.verlichteboerderijen.nl.

Medewerking

De verlichte boerderijenroute Midden-Delfland maakte deel uit van een groter project dat 'Vervolg Jaar van de Boerderij' heet. De route is mogelijk gemaakt door inzet van de agrarische natuurvereniging Vockestaert, Stad en Streek Cultuurhistorie, Stichting h'Eerlijk Delfland, Arti Delflandiae, Stichting Evenementen Midden Delfland, Midden in het Delfland en Midden-Delfland is Mensenwerk.


Gemaal Kralingerpolder; fotograaf John Middelkoop, FWS Maassluis.

Financieel is de route mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds 1818, Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., het VSB Fonds, KNHM, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Winstuikeringsfonds Rabobank Delflanden, promotieplatform Midden-Delfland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Campina en De Samenwerking. Van gemeentelijke zijde was Midden-Delfland de voornaamste sponsor. Ook de gemeenten Delft, Schiedam, Overschie en Maassluis droegen bij in de route.


Laatste drie avonden verlichte boerderijenroute Midden-Delfland

24 november. De verlichte boerderijenroute Midden-Delfland met haar ruim 115 verlichte boerderijen, molens, gemalen, musea en anders panden in Delft, Den Hoorn, Maasland, Maassluis, Rotterdam, Schiedam, Schipluiden en Vlaardingen is er nog drie avonden. Tussen zeven en tien uur ´s avonds zijn dan diverse agrarische bedrijven te bezoeken, men kan genieten van een historische proeverij in Museum het Tramstation, van vers gebakken brood en van optredens van toneelgezelschap VAT '75, KOOR van ES en van zangvereniging Vivace. Deze zingt donderdag in de Dorpskerk van Schipluiden delen uit de Vespers van Rachmaninov. Bekijk ook het activiteitenoverzicht en een fotoimpressie.

Het zijn maar een paar voorbeelden van wat er te doen is op de 29 adressen, die op 26, 27 en 28 november open zijn in dit gebied onder de rook van Delft en Rotterdam. De tien exposities in de voormalige stallen, bijgebouwen en musea geven een gevarieerd beeld van wat mensen in Midden-Delfland als beroep hebben of in hun vrije tijd druk mee zijn. Er kan ook gewinkeld worden; in de Bijzaak, bij Boerenbont en 't Winkeltje waar nu ook handgemaakte kerstgroepen zijn opgesteld. Voor de Egyptische boerderij zijn al zo'n honderd bekers als sinterklaascadeau gedecoreerd.

Reacties

Ruim 2.000 mensen gingen de afgelopen zes avonden op stap. "We hebben thuis al uitgezocht welke adressen we gaan bezoeken, maar zo'n avond vliegt om. Soms lijkt het wel een reünie, daarom gaan we nog een keer op stap," aldus een enthousiaste bezoeker. Andere reacties waren: 'wat zijn de mensen hier gastvrij', 'dat ze zelfs van Goeree-Overflakkee naar hier komen', 'een bezoeker zag onze piano staan en ging spontaan improviseren op allerlei Sinterklaasliedjes', 'dit museum moet je gezien hebben, ik ga reclame voor u maken'. Komende woensdag-, donderdag- en vrijdagavond zijn bezoekers weer welkom om de verlichte boerderijenroute te rijden en diverse locaties aan te doen.


Eben Haezer, Kortebuurt 17 Maasland - foto: www.middendelfland.net.

Lezingen op 1 en 8 december

Achtergrondinformatie over de route Midden-Delfland is te vinden in het boekje dat op verschillende plaatsen in het gebied te koop is en via de website www.verlichteboerderijen.nl. Maar nog meer bijzonderheden komen voor het voetlicht tijdens de lezingen in december a.s. Op 1 december vertelt boerderijdeskundige Frits van Ooststroom over het streekeigene van de boerderijen en erven in Midden-Delfland. Een week later, op 8 december staat de archeologie in Midden-Delfland centraal. Dr. Heleen van Londen van de Universiteit te Amsterdam vertelt over haar tienjarig archeologisch onderzoek in Midden-Delfland en welke strategie ze toepaste om het landschap uit de Romeinse tijd in kaart te brengen en te begrijpen. Beide lezingen vinden plaats in De Magneet, Huis te Veldelaan 16 te Maasland. De sprekers starten om 20.00 uur. Toegang is gratis, maar aanmelden is wel gewenst, via info@verlichteboerderijen.nl of fax 0182 509239.


Tweede week verlichte boerderijenroute Midden-Delfland - Proeven, toneel en exposities

17 november. Brood bakken in een takkenbosoven, genieten van een Woudse soepmaaltijd of van een originele Delflandse druiventaart, de sketch Superkip bekijken, smartlappen meezingen, Het Volle Leven meemaken, prachtige glassculpturen bewonderen en de molenwieken laten draaien. Dit en nog veel meer gebeurt er tijdens de tweede week van de verlichte boerderijenroute in Midden-Delfland op 19, 20 en 21 november. Op 29 van de ruim 115 aangelichte boerderijen en andere panden zijn bezoekers van harte welkom om kennis te maken met de bedrijvigheid van dit bijzondere groene gebied tussen Delft, Rotterdam en Maasland. Bekijk de fotoimpressie en het fotoalbum. De eerste drie cijfers van de fotonaam corresponderen met het volgnummer in het programmaboekje.

Molenaar Rob van Zijll van De Drie Lelies: "Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik heb al een paar hele fijne avonden gehad. Mensen zijn geïnteresseerd in de molen, en vinden het prachtig hoe die 's avonds in het licht draait." Boerderij Bouwlust lijkt het muzikale centrum te worden van de verlichte boerderijenroute. Er heeft zich hier spontaan een nieuw koor aangemeld. KOOR van ES treedt hier 26 november op met onder meer muziek van Robbie Williams, Dolly Parton en Labi Siffre. Bij Tineke van Gils zijn de eerste mokken voor de Egyptische boerderij beschilderd en op De Karperhoeve aan de Zuidbuurt is er voor de vrijdagavond een kinderspelprogramma.

Op de website www.verlichteboerderijen.nl is de routekaart te vinden en staat het activiteitenoverzicht voor 19, 20 en 21 november vermeld. De eerste week trok zo'n 750 bezoekers.

Verlichte boerderijenroute Midden-Delfland - Molen de Drie Lelies
Molen de Drie Lelies aangelicht - foto: www.middendelfland.net.

Derde week

De laatste dagen van de verlichte boerderijenroute zijn 26, 27 en 28 november. Enkele bijzonderheden van die week in Schipluiden zijn: het brood bakken in een takkenbosoven aan de Oostveenseweg 7, een proeverij in Museum het Tramstation met medewerking van de Historische Keuken, VAT '75 brengt Superkip aan de Oostgaag 31 ten tonele en zangvereniging Vivace zingt in de Dorpskerk de Vespers van Rachmaninov.


Deze week start verlichte boerderijenroute
Muzikale aftrap op boerderij Bouwlust in Maasland

11 november. Op donderdag 13 november opent het Gospelkoor Spirit uit Maasland de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland. De groep bestaat al ruim dertig jaar. De veertig enthousiaste zangers vinden het een eer om op boerderij Bouwlust het startsein te verzorgen voor deze route die voorbij ruim 115 aangelichte locaties in Delft, Den Hoorn, Maasland, Maassluis, Rotterdam, Schiedam, Schipluiden en Vlaardingen gaat. Klik hier voor de routekaart.

Op de route zijn 29 locaties open. Wie die allemaal wil bezoeken, zal er meerdere avonden op uit moeten gaan. Er is een meer agrarische ronde te doen, of men kan het thema proeverijen volgen. Ook is er een avondvullend programma te maken door alle ateliers of de exposities op de route te bezoeken of een rondje muziek en toneel in elkaar te zetten. Kortom, er is voor elk wat wils. Ook aan de kinderen is gedacht: Ze kunnen bij Tineke van Gils een mok voor een Egyptische boerderij decoreren.

Bij De Bijzaak kaarsen van bijenwas maken, In de Hooitas zien hoe een kinderfeestje op een boerderij verloopt en in het Oude Gemeentehuis van Schipluiden schoolplaten van een eeuw geleden bekijken. Op de website www.verlichteboerderijen.nl staat nu ook het activiteitenoverzicht van de eerste week en is ook de routekaart te zien.

Let op: De boerderijen zijn verlicht van 19.00 uur tot 22.00 en op de volgende dagen:
13, 14, 19, 20, 21, 26, 27 en 28 november 2008!

Animo

Op 13 november rijdt speciaal een bus met mensen die aangesloten zijn bij de Zonnebloem in Schipluiden een deel van de verlichte boerderijenroute. Daags erna rijdt een bus met mensen van het verzorgingshuis DrieMaasHave in Maassluis.

Een oldtimerclub en een Rotary-afdeling hebben verteld ook de route in georganiseerd verband te gaan rijden. Een verjaardagsfeestje blijkt aanleiding om deze bijzondere route met de fiets 'te doen'. Op verzoek van de Boerderijenstichting Zuid-Holland gaan drie fotoclubs uit Delft, Maasland en Maassluis alle aangelichte panden fotograferen.

De organisatie adviseert iedereen die plannen heeft om zelf de route te rijden en wil kiezen uit het grote aanbod van activiteiten een routeboekje aan te schaffen en dan een leuke mix te maken voor een bijzondere avond in Midden-Delfland.


Zouteveenseweg 30 in Schipluiden, foto: Frits van Ooststroom.


Routeboekje en programma

De lengte van deze achtste Zuid-Hollandse verlichte boerderijenroute is circa 50 km. Bezoekers kunnen op diverse plaatsen starten, zoals in Den Hoorn, Delft, Schipluiden, Schiedam-Kethel, Vlaardingen, Maassluis en Maasland.

De routeboekjes zijn verspreid over het gebied verkrijgbaar (€2,50), zoals bij VVV's in Vlaardingen, Naaldwijk en Schiedam, bij de Maassluise Punt in Maassluis, kantoorboekhandel Paagman in Delft, en de Total garage, Zuivelboerderij Van Winden en 't Winkeltje in Schipluiden en natuurlijk op de locaties die 's avonds te bezoeken zijn (zie overzicht).

Meer info

Wie meer informatie wil over de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland kan contact opnemen met:
Frits van Ooststroom, T 0104742598, 
Lyanne de Laat T 0630013037 of een e-mail sturen naar: info@verlichteboerderijen.nl.

Ook kan men kijken op www.verlichteboerderijen.nl. Terugblikken op eerdere routes is via deze site ook mogelijk via de button Historie.

Medewerking

Dank zij een groot aantal organisaties en particuliere initiatieven wordt de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland een hele bijzondere. De inbreng van de agrarische natuurvereniging Vockestaert, Stichting h'Eerlijk Delfland, Arti Delflandiae, Stichting Evenementen Midden Delfland, Midden in het Delfland en Midden-Delfland is Mensenwerk maakt de route veelzijdig. Financieel is de route mogelijk door bijdragen van Fonds 1818, Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., het VSB Fonds, KNHM, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Winstuikeringsfonds Rabobank Delflanden, Promotieplatform Midden-Delfland en De Samenwerking. Van gemeentelijke zijde is Midden-Delfland, dé Cittaslow hoofdstad van Nederland, de voornaamste sponsor. Ook de gemeenten Delft, Schiedam, Overschie en Maassluis dragen bij in de route.

Gaagweg in Schipluiden, foto: Frits van Ooststroom
Gaagweg in Schipluiden, foto: Frits van Ooststroom.

Activiteiten tijdens de Verlichte Boerderijenroute Midden-Delfland

Op ca 30 dertig locaties zijn bezoekers welkom om even langs te komen. Naast rondleidingen op boerenbedrijven en molens zijn er muzikale avonden, proeverijen en exposities in galeries te bekijken. Klik hier voor een compleet overzicht en de routekaart met daarop de activiteiten.

Eén van de activiteiten tijdens de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland vindt plaats bij keramiste Tineke van Gils in Schipluiden: Beschilder een beker met opbrengst voor Ard el Amal.nl (Land of Hope)

Meer informatie: http://www.verlichteboerderijen.nl/.

Bron: Persberichten Verlichte boerderijenroute.

13 april 2024