Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Den Hoorn in beeld - 90 jaar Katholieke Kerk in Den Hoorn

24 juli 2008. Vanaf 19 juli tot 16 november is in Museum Het Tramstation in Schipluiden naast de tentoonstelling ‘Den Hoorn in Beeld’ nu een kleine deeltentoonstelling gewijd aan 90 jaar Katholieke Kerk te Den Hoorn. De tentoonstelling laat allerlei documenten uit de tijd van de bouw van de kerk zien, zoals een bouwbegroting, maar ook geschreven teksten van Pastor Vasse en afbeeldingen van enkele pastores.
Bijzondere aandacht is gericht op de patroonheiligen van de kerk: St. Cornelius en St. Antonius van Padua.
De bezoeker krijgt zo een beeld van het dagelijkse Roomse leven rondom de Katholieke kerk.

Openingstijden:
Woensdag: 14:00- 16:00 uur
Zaterdag: 14:00- 16:00 uur
Toegang gratis

 

Tijdens het Open Monumenten weekeinde (13-14 september) en tijdens de Verlichte Boerderijenroute (in november) is het museum extra geopend.

Oude vaandels 'Lauda Sion Salvatore' en 'Genootschap De Stille Omgang'
Oude vaandels 'Lauda Sion Salvatore' en 'Genootschap De Stille Omgang'.


Expositie Den Hoorn in beeld

26 april 2008. In Museum Het Tramstation te Schipluiden worden in de komende maanden talloze foto's en andere afbeeldingen geëxposeerd van het dorp Den Hoorn. Het betreft een overzicht van bijna vijf eeuwen geschiedenis. Door de bouwactiviteiten verandert het voormalige tuindersdorp momenteel snel van karakter. Binnenkort vertrekt de laatste boer uit Den Hoorn.

In het begin van de twintigste eeuw lieten verschillende Delftse kunstenaars zich inspireren door de landelijke omgeving van het dorp. Daarna volgde de snelle ontwikkeling van de tuinbouw en kreeg Den Hoorn een van de grootste veilingen van Nederland. Aan de tuinbouw wordt in de tentoonstelling veel aandacht besteed, evenals aan de middenstand, de oude bebouwing en de bewoners.

De expositie is te bezichtigen op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00-16.00 uur en op Koninginnedag (30 april) van 11.00-17.00 uur.
De toegang is vrij.

Den Hoorn in beeld

Den Hoorn (Rijstuinheul) in 1928
Den Hoorn (Rijstuinheul) in 1928.

In de Wachtkamer van Het Tramstation zijn veel foto's samen gebracht van oude Hoornse situatie en haar bewoners. Voorbeelden van thema's zijn: de Delftsche Groenteveiling, de Woudseweg, de Dijkshoornseweg, de Laan van Groenewegen, Hoornse Wal, tuinbouw en andere bedrijvigheid. Op het beeldscherm worden oude filmbeelden vertoond die Den Hoorn in de eind-vijftiger jaren van de twintigste eeuw laten zien.

In de Stationskamer van het Tramstation is een verzameling schilderijen, aquarellen en etsen samen gebracht van situaties uit het vroegere Den Hoorn. In de zomervakantie wordt dit deel van de tentoonstelling gewisseld voor afbeeldingen en voorwerpen die gaan over het Roomse leven in Den Hoorn.

Den Hoorn in beeld

12 april 2024