Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Midden-Delfland eerste CittaSlow gemeente van Nederland

8 januari. De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Midden-Delfland werd gehouden in de Oude kerk in Maasland. Burgers wachtten geduldig in een lange rij om het gemeentebestuur een goed Nieuwjaar te wensen, met wellicht een kort woord over de eigen bezigheden. De Maaslandse Harmonie verzorgde de muzikale omlijsting en burgemeester Arnoud Rodenburg gaf een vooral positieve Nieuwjaarstoespraak. 

2007 was een mooi jaar voor Midden-Delfland

In het eerste deel van de toespraak werd natuurlijk teruggekeken naar de successen uit 2007 in de gemeente. En die waren er op regionaal en landelijk niveau bij onder andere de sport, cultuur, horeca, de agrarische sector. Een hoog 'feel-good'-gevoel werd opgewekt bij de opmerking dat omliggende gemeenten jaloers kunnen zijn op zo'n rijk gebied. In 2007 werd gewerkt aan de gebiedsvisie Midden-Delfland 2025 en de streefbeelden Vitale Dorpen, die proberen de toekomst veilig te stellen. 

De visies van de burgers die hebben meegedacht bij het ontwerp van deze beelden zijn heel duidelijk en verwoord in het concept streefbeeld 'Behoud door Ontwikkeling - Samen bouwen aan Vitale Dorpen Midden-Delfland'. Bovendien is het gebied Midden-Delfland onder de noemer 'Mooi en Vitaal Delfland' opgenomen in het urgentieprogramma Randstad van het kabinet, en geeft hiermee nationale erkenning van zijn voorhoedepositie. 

Burgemeester Rodenburg noemt hierbij alle bijna 18000 inwoners, de leden van de gemeenteraad en gemeentebestuur en iedereen die meewerkt aan Midden-Delfland de ambassadeurs van Midden-Delfland.

Eerste Cittaslow gemeente van Nederland

De acties die beschreven zijn in de gebiedsvisie Midden-Delfland 2025 en Vitale Dorpen zullen in 2008 worden uitgevoerd. Ook wil gemeente Midden-Delfland in 2008 toetreden tot de Cittaslow gemeenschap. De aanvraag hiervoor is inmiddels verstuurd. Cittaslow, of 'Slow City' / 'Langzame Stad' is een internationaal keurmerk van gemeenten die op het gebied van natuur, landschap, bewuste voeding, streekproducten, energie, cultureel, cultuurhistorisch en gastvrijheid tot de top behoren.  

CittaSlow is ontstaan in Italië in oktober 1999, waar inmiddels tientallen gemeenten dit keurmerk hebben. Cittaslow vond zijn inspiratie bij de Slow Food beweging. Ook in andere landen is de CittaSlow cultuur groeiende, zoals in Engeland, Duitsland en Noorwegen. Een Engelstalige pagina op Wikipedia geeft meer informatie over CittaSlow. Binnenkort kunnen vast ook we een Nederlandstalige pagina verwachten.

Cittaslow.info

 

Een voorspoedig Nieuwjaar toegewenst!

Na het heffen van de glazen, gevuld met deels groene en blauwe drankjes (de kleuren van Midden-Delfland), en de wens voor een voorspoedig Nieuwjaar, werd de receptie voortgezet, werden veel handen geschud en plannen voor het nieuwe jaar gemaakt en besproken.

Links: