Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Festival Cult Royale 2008

Op zaterdag 19 januari werd voor de derde keer het festival Cult Royale gehouden in mini-theaters langs de Dorpsstraat, Vlaardingsekade en de Keenenburgweg in Schipluiden. De avond ervoor was Op Hodenpijl een sneakpreview met een selectie van de acts. chipluiden heeft eigenlijk geen theater, maar één keer per jaar worden allerlei ruimtes zoals woonkamers, schuren, stallen, garages en openbare ruimtes als de Dorpshoeve (in het nieuwe jaar "De Do...".), het jeugdhuis en de trouwzaal van het vroegere gemeentehuis, min of meer omgebouwd tot theater.

Het was dit jaar wel een beetje nat, maar de echte festivalgangers trokken zich daar maar weinig van aan.

Bekijk het fotoalbum (met foto's in in chronologische volgorde).

Cult Royale op You Tube

Voor een korte sfeerimpressie kun je op You Tube kijken naar een heel kleine selectie van de acts op Cult Royale 2008 (beeldkwaliteit van toen).

Opening in de Supermarkt

Zaterdagmiddag om drie uur werd het festival Cult Royale geopend met het smartlappenkoor De Tiere-liers. Niet op de Paardenbrug zoals de bedoeling was, maar in de AH supermarkt aan de Keenenburgwerg. Tussen de groente- en fruitbakken was het wel wat dringen om iedereen, koor en het toegestroomd publiek, een plaatsje te geven. Voor wie nog boodschappen moest doen zat er maar weinig op dan mee te zingen met de smartlappen over liefde en de zee.

Cult Royale - opening in de AH

Cult Royale - opening in de AH - Tiereliers

Middagprogramma

Het voor iedereen gratis toegankelijke middagprogramma begon meteen om half vier met optredens op veertien verschillende locaties. Voor de kinderen was er een leuke festivalroute samengesteld met o.a. de Maxima's met kinderliedjes in de Dorpshoeve, de levende poppenkast met "Jan Klaassen en de boef" in het jeugdhuis, de verhalenverteller Marcel Boon in de garage van Van Wijk en de Slagwerkgroep DrumPack in de woonkamer van Holtkamp. In weer andere theatertjes kon men luisteren naar een grote variatie aan muziek en zang. Het Leids-Delfts kamerkoor 'Het Zingend Hart' verraste met a capella klassieke zang, waarbij ook kerkmuziek even langs kwam. In het intieme theater van de familie Groot, een oude koeienstal, wisselden Alexander McKenzie en Roemer van der Steeg elkaar af met sfeervolle Engelstalige en Nederlandstalige liedjes. In de garage van Windt waren twee acts: onder begeleiding van de folk-getinte muziek van 't Valies gaf Julia van Adrichem met haar assistente een rode auto een grondige make-over met behulp van veel bussen witte verf. In Café Sport was de biljarttafel weer een podium geworden voor optredens van afwisselend de vier mans formatie Mirco en het duo MaaR (uit Schipluiden). Tegenover de bushalte was een podium in een huiskamer (de vroegere slagerswinkel); voor publiek was echter geen plaats: dat moest buiten blijven om de kijken en luisteren naar kunsten van de improvisatietheatergroep 'Geen Kunst'.

Cult Royale - de Maxima's

Cult Royale - poppentheater

Cult Royale - Roemer van der Steeg

Cult Royale - AlexanderMcKenzie

Museum "De plaat en zijn verhaal"

Vorig jaar stonden trouwfoto's centraal in het "Museum van Eeuwige Trouw". Dit jaar was het de (oude) muziek op de plaat die een aantal Schipluidenaren al vele jaren koesteren. In de schuur van Van Dijk (de visboer), kon men luisteren naar interviews en hun geliefde muziek die uit een mp3 spelen en een koptelefoon kwamen. Bij de ingang werd om stilte gevraagd in het museum, maar een enkeling kon de verleiding niet weerstaan om luid mee te zingen en dansen.

Cult Royale - museum "de plaat en zijn verhaal"

Cult Royale - Prakkie Royale

Prakkie Royale

Om de tijd tussen het middag- en avondprogramma te overbruggen was er het Prakkie Royale. Mensen die het leuk vinden om te koken voor anderen, en mensen die het leuk vinden om bij anderen aan tafel aan te schuiven konden zich opgeven. Om zes uur konden de eters zich melden bij het Cult Royale info-punt om te horen op welk adres ze verwacht werden. Deze misschien wat spannende maar altijd verrassende ontmoetingen leveren vaak leuke en interessante gesprekken op.

Cult Royale - Markowski

Avondprogramma

Het avondprogramma begon om half tien in veelal dezelfde theaters met veel van de middagacts en aantal nieuwe. De lichte miezelregen was nauwelijks een belemmering voor de bezoekers en de donkere avond van Schipluiden was levendiger dan anders. In het schilderatelier van Rina Groot werd geschilderd en schilderijen bekeken en besproken. De Dorpshoeve was het domein van de stand-up comedy. In de garage van Windt werd het kunstwerk van Julia van Adrichem afgerond. Door de wat 'grote' afstand met de andere theaters kwamen daar wat minder bezoekers op af. Alle acts werden verder heel druk bezocht. De groep Markowski in theater Frerichs maakte veer indruk met mooi teksten, zang en begeleiding. 'Niets dan Ellende' was het in het Jeugdhuis: de volle zaal luisterde naar wat in het programmaboekje wordt genoemd 'mannenleed'. Na een liedje of twee wordt wel duidelijk wat bedoeld wordt. Snel maar verder... In het huiskamertheater van Geels is het niet vaak zo druk geweest. Het publiek kon genieten van de groep Mirco, Esther van Es (uit Schipluiden) en een voorproefje van de operette Mikado die Dario Fo in januari uitvoert.

Cult Royale - Stand-up comedy

Cult Royale - Stand-up comedy

Cult Royale - Julia van Adrichem en '1 Valies

Cult Royale - Niets dan Ellende

In het intieme huiskamertheater van Van Dijk en Breukel traden op Wergelmir (Joke Maas met "het geheim van Mijmerland") en het strijkensemble Lagos. In café Sport optredens van Jitterbug en tweemaal de Maxima's, die daar de 'nazit' verzorgden. In de bibliotheek ging het er wat rustige aan toe. De poeziëkring Schipluiden en Willem de Koster wisselden elkaar af. Cultuursocioloog Willem de Koster ging in op maatschappelijke achtergronden, zoals van Stormfront (Nederlandstalig extreem-rechts internetforum) en de absurdistische cartoons van Gummbah. 

Moe gelopen van theater naar theater werd in de Dorpshoeve het sluitingsfeest gehouden onder leiding van de band Jitterbug en werden de bevindingen van het festival besproken. Op de website van Cult Royale en in het fotoalbum op deze site kan nog na genoten worden van weer een uitstekend geslaagd Cult Royale. Cult Royale 4 gaat er zeker komen, zo meldt de Cult Royale website!

Cult Royale - Het Zingend Hart

13 april 2024