Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Verlichte boerderijenroute Midden-Delfland - PROGRAMMA naar thema's muziek en toneel, agrarische bedrijven, molen/gemaal, actie voor het goede doel, proeverijen, exposities en een gevarieerde rubriek overig aanbod.

MUZIEK EN TONEEL

Oostgaag 31, Maasland, Bouwlust
13, 20 en 27 november
Muzikale aftrap van de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland op het agrarisch bedrijf, tevens camping, Bouwlust. Gospelkoor Spirit, www.spritimaasland.nl, verzorgt er dan een fijne muziekavond met optredens om 19.30, 20.30 en 21.30 uur.
Toneelgezelschap VAT ´75 treedt tijdens de donderdagen 20 en 27 november om 19.30, 20.15 en 21.00 uur op met een korte vrolijke sketch: 'Superkip'.

Gaagweg 34, Schipluiden
20 november
Optreden van het Smartlappenkoor uit Maassluis. Er zijn twee optredens gepland: van 19.15 - 20.00 uur en van 20.45-21.30 uur. U bent van harte welkom. Zie ook www.smartlappenkoormaassluis.nl.

Dorpsstraat 3, Schipluiden, Dorpskerk
27 november
Zangvereniging Vivace zingt drie maal delen uit de Vespers van Sergei Rachmaninov. U bent welkom om 19.30, 20.30 en 21.30 uur. Zie ook www.zangverenigingvivace.nl.

AGRARISCHE BEDRIJVEN

Gaagweg 34, Schipluiden
13, 20 en 27 november
Familie Van Adrichem neemt drie avonden de bezoekers graag mee over haar melkveebedrijf. Ze kunnen meedoen aan de prijsvraag 'Hoe oud is dit kalfje?' Onder de goede inzenders wordt een mand met streekproducten verloot.

Harreweg 85, Schiedam
alle avonden
Op deze boerderij uit 1814 staat aan het woongedeelte vast gebouwd nog een originele grupstal met oude gebinten. In de winter staan hier de koeien op stal. Het melken gebeurt 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur. Wie dit wil zien, is dan van harte welkom. Natuurlijk vertelt het echtpaar Verkade ook over hun bedrijf en kan men bij het jongvee een kijkje nemen.

Abtswoude 50, Schipluiden, Eben Haezer
14, 21 en 28 november
Op dit agrarisch bedrijf is boerin Marjon begonnen met het organiseren van kinderfeestjes. De hooitas uit 1928 wordt daarvoor gebruikt. Zie ook www.indehooitas.nl.

MOLEN /GEMAAL

Zuidbuurt 24, Vlaardingen, Gemaal Aalkeet-Binnenpolder, G. Sonneveld
13,14, 19, 21, 26 en 27 november
Het dieselgemaal van de Aalkeet-Binnenpolder is gebouwd in 1882 als opvolger van de Dammolen. Naast dit gemaal is een nieuw gemaaltje gebouwd, dat zich grotendeels onder het maaiveld bevindt. In de tussenmuur van het oude dieselgemaal zitten drie herdenkingsstenen: een stichtingssteen uit 1882, maar ook twee stenen uit de vroegere molen. De familie Sonneveld vertelt de bezoekers over de werking van het gemaal en hoe deze de polder droog hield.

Molenweg 8, Maasland, Korenmolen De Drie Lelies
alle avonden
Rob van Zijll vertelt met veel plezier over de geschiedenis van deze molen en hoe die werkt. Bij voldoende wind zal de molen draaien, en misschien ook nog malen. Parkeren bij de molen is niet mogelijk. U kunt dat doen bij de P-aanduiding op de Commandeurskade. Daarna wandelt u via deze kade naar de molen. Zie ook: www.westlandsemolens.nl en www.molendatabase.nl.

ACTIE VOOR HET GOEDE DOEL

Rijksstraatweg 16, Schipluiden
alle avonden
Beschilder een beker met opbrengst voor Ard el Amal.nl. De Foundation Ard el Amal (Stichting Land of Hope) is een boerderij- en pottenbakkerijproject van Ans van der Valk uit Delft en bedoeld voor mensen met een verstandelijke handicap in Egypte. In het atelier van Van Gils koopt u voor € 10,- een leerharde baksteenrode beker die u ter plekke, naar oud-Hollandse traditie, met wit decoreert. Van elke beker gaat € 3,50 naar Ard el Amal. Tineke zal de totale opbrengst voor Ard el Amal verdubbelen. Bij het bedenken en het beschilderen kunt u geholpen worden en het hele proces is nog kindvriendelijk ook. Na afloop wordt de beker gebakken en kunt u die vóór 5 december ophalen. Wilt u een beker beschilderen, belt u - om teleurstelling te voorkomen - van te voren even om te checken of er nog plaats is (T 015 380 81 91). Zie ook www.ardelamal.nl.

EXPOSITIES

Zuidbuurt 89, Vlaardingen, Engelenhoeve, fam. A. van Beurden
14, 19, 21, 26 en 28 november
In de galerie Engelenhoeve met hedendaagse kunst is het geëxposeerde werk van Gerard van Soest, fotografie; Ane Kozcorowski, kunstenaarsportretten en van George Belzer, beelden te bezichtigen. In de Engelenhoeve worden ook cursussen gegeven. Tijdens de woensdagavonden kunt u een kijkje nemen bij de cursussen vilten en mozaïek. Zie ook www.engelenhoeve.nl.

Zuidbuurt 30, Vlaardingen, Home is where the art is, W. Teschmacher en K. Zeegers
13 en 21 november
De boerderijnaam 'Home is where the art is' verwijst naar de creatieve activiteiten op deze eeuwenoude boerderij. In de expositieruimte van Winnie Teschmacher zijn haar glassculpturen te bewonderen en Kim Zeegers laat in haar atelier portretten in verf en video zien.
De activiteiten op deze boerderij zijn te volgen via: www.teschmacher.nl, www.kimzeegers.nl, en www.hooimijt.com.

Zuidbuurt 18, Maassluis, De Groene Hoeve
alle avonden
Het Schilderscollectief Maassluis heeft tijdelijk haar intrek in de voormalige huisstal op De Groene Hoeve en heeft hier een tentoonstelling ingericht.

Zuidbuurt 5, Maassluis, Karperhoeve
alle avonden
In de Barg is de bovenetage helemaal in kerstsfeer is ingericht met allerlei soorten quilts, kantklos- en borduurwerk, én een feestelijk gedekte tafel, zie ook www.karperhoeve.nl.

's-Herenstraat 24, Maasland, Museum De Schilpen
13, 14, 20, 21, 27 en 28 november
Bij museum De Schilpen stapt u, onder het geklingel van de winkelbel, letterlijk terug in de tijd. Het museum bestaat uit een winkel met woonhuis en aangrenzend pakhuis en een klein renteniershuisje. Het museum wil de geschiedenis van drie opeenvolgende generaties kruidenier, het leven in de 19e en 20e eeuw en van een eertijds bloeiende onderneming in het centrum van het dorp zichtbaar en tastbaar houden. De winkel van het museum heeft niet alleen de originele inrichting van begin 1900, maar is ook een 'echte' winkel. U kunt hier terecht voor snoep dat ook vroeger werd verkocht. Kijk voor meer informatie op www.schilpen.nl.

Oostgaag 45, Maasland
14, 21 en 28 november
In de verbouwde kuilsilo de tentoonstelling 'Sprekende stenen' te bekijken. Nico van der Wel vertelt het verhaal achter de oude ingekerfde stenen en geeft uitleg over oude bouwmaterialen. In vijf ramen van het woongedeelte exposeert zijn vrouw Marijke haar keramische beelden.

Dorpsstraat 17-18, Schipluiden, Kunstatelier
alle avonden
Het kunstatelier van beeldend kunstenaar Rina Groot is open. Hier is de eigen collectie met onder andere etsen, tekeningen en schilderijen te zien zijn en ook werk met betrekking tot Midden-Delfland. Zie ook www.rinagroot.nl.

Rijksstraatweg 16, Schipluiden, Keramiekatelier
alle avonden
In het bijgebouw van deze 18e eeuwse boerderij heeft Tineke van Gils haar keramiekatelier. De pottenbakkerij kan bekeken worden en er is een kleine expositie te zien van het meest recente werk. De opslagruimte staat open voor snuffelaars op zoek naar onder andere uniek handgedraaid serviesgoed van typisch Midden-Delflandse makelij. Wie interesse heeft, kan ook naar de website www.tinekevangils.com. Zie ook actie voor het goede doel.

H.K. Pootplein 1, Schipluiden, Oude Gemeentehuis
19 en 26 november
Wie kent ze niet: het leesplankje van Aap - Noot - Mies en de schoolplaten van Jetses. Jarenlang waren zij het beeld van het lager onderwijs. Het Volle Leven is een methode voor het zaakonderwijs uit 1900 van Jan Ligthart, H. Scheepstra en W. Walstra. Tentoonstelling 'Het volle leven' met onder andere de originele schoolplaten, de handleidingen voor het timmeren, metselen, bouwland- en graslandverzorging en een aantal lesvoorbeelden. Hans van den Broek is groot deskundige op dit terrein en is beide avonden aanwezig voor tekst en uitleg.

Otto van Zevenderstraat 2, Schipluiden, Museum Het Tramstation
13, 14, 21, 27 en 28 november
In Museum Het Tramstation: 13 en 14 nov: tentoonstellingen 'Den Hoorn in beeld' en 21, 27 en 28 nov: de nieuwe tentoonstelling 'Verzamelingen'.

PROEVERIJEN

Zuidbuurt 46, Vlaardingen, Hoeve Avondrust
alle avonden
Hoeve Avondrust heeft een warm hart voor streekproducten. Op deze boerderij wordt met een combinatie van traditionele en eigentijdse, maar tegelijkertijd ambachtelijke technieken, streekproducten gemaakt en verkocht.
In de herbouwde karnmolen open is een gezellig boerenwinterterras ingericht. Bezoekers zijn er welkom om de streekproducten te komen proeven én ze te kopen.

Zuidbuurt 40, Vlaardingen, Wijnboerderij
14, 21 en 28 november
Op de Wijnboederij liggen in de vernieuwde stal grote wijnvaten. Louise en Joke vertellen over hun wijngaard en er zijn opera recitals. Natuurlijk is er koffie met originele Delflandse druiventaart en is er een wijnproeverij om 20.30 uur. Zie ook www.wijnboerderij.info.

Oostveenseweg 7, Schipluiden
19 en 26 november
Op deze boerderij uit 1900 werd vroeger in een takkenbosoven brood gebakken. Familieleden van Echte Bakker Holtkamp uit Schipluiden gaan in deze originele takkenbosoven wederom brood bakken. U bent van harte welkom om te kijken en met een kopje koffie of thee het versgebakken brood te proeven.

Woudweg 24, Schiedam, Hoeve Vrijlust
20 november
Het agrarisch bedrijf is te bezichtigen en de Stichting h'Eerlijk Delfland organiseert ind e jongveestal een streekmarkt. Vanaf 17.00 uur kunnen bezoekers een Woudse soepmaaltijd gebruiken, met ingrediënten uit eigen tuin en versgebakken brood uit een heuse takkenbosoven. Reserveren hiervoor is wel gewenst. Dat kan via T 06 30 432 435 of via
E info@stichtingheerlijkdelfland.

Otto van Zevenderstraat 2, Schipluiden, Museum Het Tramstation
27 november
Op 27 november wordt hier een proeverij georganiseerd. De keuken is gevuld met historische heerlijkheden, die De Historische Keuken maakt. Dit cateringbedrijf baseert alle gerechten op originele oude recepten, die historisch verantwoord modern en vers worden gemaakt. Zie voor meer informatie: www.dehistorischekeuken.nl.

OVERIG AANBOD

Kortebuurt 16, Maasland, Boerenbont, fam. M. van den Berg
14, 19, 21, 26 en 28 november
De plattelandswinkel bij boerderij Boerenbont is 's avonds open tijdens de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland. Hier worden tuinartikelen, dierenvoer en bakartikelen verkocht en kunnen na bestelling ook biologisch geteelde groenten afgehaald worden. Zie ook www.boerenbont-maasland.nl.

Oostgaag 18, Maasland, The Tapestry Shop, fam. J. Molenaar-Boekestijn
13, 14, 19, 20 en 21 november
Wie van borduren houdt of bijzondere borduurwerken wil zien, zal zeker even een bezoekje brengen aan The Tapestry Shop. Koffie, thee en koek staan hier klaar. Gastvrouw Dita Molenaar vertelt de bezoekers enthousiast over de tapisserie borduurwerken die uitgestald staan. Deze borduurwerken zijn met wol geborduurd in petit point steek op stramien. Er zijn ook pakketten van het Engelse merk 'Ehrman' te koop. Voor meer informatie, zie www.thetapestryshop.nl. Voor de volledigheid melden we dat er beperkte parkeergelegenheid is.

Vlaardingsekade 3, Schipluiden, 't Winkeltje
14, 21 en 28 november
In dit oudste pandje aan de Vlaardingsekade kunnen bezoekers aan de boerderijenroute terecht voor cadeautjes en mooie sieraden. Aan het dak is nog te zien dat dit pandje ooit een boerderijtje is geweest.

Rijksstraatweg 12, Den Hoorn, Rehoboth, manege Chardon
alle avonden
Achter op het erf van deze boerderij zijn de manege en stalhouderij van familie Chardon gevestigd. Het bedrijf verhuurt ook koetsen. Tijdens de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland kunnen bezoekers deze manege bezoeken. Vanuit de kantine zijn de lessen in twee verschillende paardenbakken te volgen.
Zie verder www.chardon.nl voor meer informatie over de manege, menwedstrijden, koetsiersbewijs enzovoorts en over de prestaties van viervoudig wereldkampioen vierspanrijden IJsbrand Chardon.

Oostveenseweg 15a, Schipluiden, de Bijzaak
alle avonden
Sinds 2004 is op deze plaats Imkerij de Bijzaak. De in oude stijl opgerichte bijenstal herbergt gemiddeld jaarlijks vijf volken. De Bijzaak houdt zich bezig met bijen en de verkoop van de producten die de bijen leveren: honing, propolis, koninginnegelei, stuifmeelpollen en van allerlei aan de bijen gerelateerde artikelen. Ook verzorgt ze workshops en kan men mee op bijensafari. Zie voor meer informatie www.imkerijdebijzaak.nl. Tijdens de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland is de winkel open en beantwoordt de familie Koole uw vragen over de bijenhouderij. Tegen betaling kunnen op de vrijdagavonden 14, 21 en 28 november kaarsen gemaakt worden.

Abtswoude 23a, Schipluiden, fam. A. Kleyweg
alle avonden
In deze timmerwinkel en houthandel kunnen bezoekers terecht met al hun vragen over hout. Tijdens de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland geeft Aad Kleyweg uitleg over het gebruik en toepassing van hardhout en FSC-gecertificeerd hout. Zie voor meer informatie: www.kleywegsfarmhouse.nl.

Schieweg 166, Delft, Delflandhoeve
14, 21 en 28 november
Vanwege de reconstructie Midden-Delfland kreeg dit bedrijf in 2002 een recreatieve functie. Op de Delflandhoeve kan men kamperen, vergaderen, kanoën, feesten en een arrangement boeken voor een personeelsuitstapje, een familie-reünie en dergelijke. Op www.delflandhoeve.nl is veel meer informatie te vinden. Drie vrijdagavonden is de voormalige veestal van de Delflandhoeve te bezichtigen. Bij de verbouwing zijn de oude balken en constructies in tact gebleven. Waar eens 40 koeien stonden, wordt nu vergaderd en vinden er feesten plaats.

Schieweg 192, Schipluiden, Vijverschie
20 november
Ook deze boerderij kreeg vanwege de reconstructie Midden-Delfland een recreatieve functie. In de gemeente Midden-Delfland is Vijverschie een van de mogelijke trouwlocaties. Maar men kan hier ook vergaderen, cursussen volgen en genieten van een heerlijk diner of koffie met eigengebakken appeltaart. Wie meer wil weten over Vijverschie vroeger en nu is van harte welkom om op de tweede donderdagavond van de verlichte boerderijenroute Midden-Delfland hier aan te gaan. Zie ook www.vijverschie.nl.

LEZINGEN

1 december
Boerderijdeskundige Frits van Ooststroom vertelt over het streekeigene van de boerderijen en erven in Midden-Delfland. Aanvang 20.00 uur, locatie: De Magneet, Huis te Veldelaan 16 te Maasland.

8 december
'Midden-Delfland in de Romeinse tijd' is de titel van de presentatie van dr. Heleen van Londen van de Universiteit te Amsterdam. Ze vertelt over haar tienjarig archeologisch onderzoek in Midden-Delfland en welke strategie ze toepaste om het landschap uit de Romeinse tijd in kaart te brengen en te begrijpen. Aanvang 20.00 uur, locatie: De Magneet, Huis te Veldelaan 16 te Maasland.

Persbericht: Verlichte boerderijenroute

11 april 2024