MIDDEN - DELFLAND

Lezing 'Den Hoorn in beeld'

Op woensdag 16 april 2008 houdt Jacques Moerman, voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, een lezing over het agrarisch verleden van Den Hoorn. De bijeenkomst vindt plaats in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein te Den Hoorn, aanvang 20.00 uur.

Eeuwenlang bepaalden boeren en tuinders het beeld van Den Hoorn. De lezing begint met de vondsten uit de Steentijd (ca. 5500 jaar geleden) in de Harnaschpolder en de bewoning in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Aan het eind van de Middeleeuwen ontstond er bij de dam tegenover de Dijkshoornseweg een klein dorpscentrum met onder meer een Mariakapel en een herberg. In de Spaanse tijd lag hier een schans.

Vanaf het begin van de zeventiende eeuw kwam in Den Hoorn de eerste tuinbouw op. De komst van de Delftsche Groentenveiling in 1921 versterkte de ontwikkeling van de tuinbouw en de groei van het aantal woningen. Voor de oorlog legden Delftse kunstenaars veelvuldig landelijke plekjes vast in Den Hoorn. De brug in het centrum van het dorp was Lange tijd een verzamelplaats voor jong en oud.

Den Hoornse brug ca. 1930
Den Hoornse brug ca. 1930

In de lezing wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van Den Hoorn met behulp van talloze afbeeldingen van opgravingen, kaartmateriaal, tekeningen en foto's van oude situaties. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden.

Vanaf zaterdag 26 april 2008 is in Museum Het Tramstation te Schipluiden de expositie 'Den Hoorn in beeld' te zien (openingstijden: woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00-16.00 uur).