Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Boerderijen excursie Historische Vereniging Oud-Schipluiden

31 augustus. De Historische Vereniging Oud-Schipluiden houdt haar traditie hoog met jaarlijks een interessante excursie te organiseren voor haar vrienden en leden. Op het programma stond deze keer een excursie per fiets naar drie karakteristieke boerderijen langs de Oostgaag en Westgaag. De kans om voor één keer binnen te mogen kijken in historische boerderijen trok ook bijna vijftig geïnteresseerden. De drie bezochte boerderijen zijn de Leeuwenwoning, Torenzicht en de Burghoeve. 

Tegen half twee verwelkomde voorzitter Jacques Moerman de stroom fietsers die het erf van de Leeuwenwoning aan de Oostgaag 11-13 op draaiden. Voorafgaand aan de rondleiding door een aantal vertrekken vertelde Frits van Ooststroom over de bouwhistorie van de Leeuwenwoning (vroeger 'Rust-hoff' geheten). De stal, kelder en opkamer vinden hun oorsprong in de 16e eeuw. Delen van het ankerbalk gebint in de stal zijn nog aanwezig.

In de 18e eeuw kreeg de boerderij het aanzicht van een buitenplaats door o.a. de aanbouw aan de voorzijde. De restauratie van de Leeuwenwoning is niet lang geleden afgesloten. Veel oude elementen zijn gebleven en gecombineerd met moderne oplossingen die voor een comfortabel woongenot zorgen. De stal van het U-vormige complex werd vrijwel geheel afgebroken en weer opgebouwd en ingedeeld naar de nieuwe wensen van de huidige eigenaars. Hierbij zijn zoveel mogelijk de oude balken van de dakconstructie gebleven.

De Leeuwenwoning

Verschillende familienamen kwamen voor in het vroegere boerenbedrijf, zoals Klapwijk, Valkenburg en Van der Kooij (de laatste twee zijn te lezen onder de twee leeuwen bij de toegang aan de weg). In de jaren 90 van de vorige eeuw werd het bedrijf van de familie Van der Kooij verplaatst naar de Aalkeetbuitenpolder en kreeg de woning aan de Oostgaag, met de nieuwe naam 'Leeuwenwoning', een woonbestemming.

Boerderij Torenzicht

Boerderij Torenzicht (Westgaag 74), de tweede boerderij van de excursie, geeft de bezoekers een heel ander beeld van een nog in restauratie zijnde voormalige boerenwoning. De huidige familie kocht het complex acht jaar geleden en ging er twee jaar later wonen, terwijl de restauratie rustig verder ging. De boerderij ademt nog de sfeer van een agrarisch bedrijf, met gezellig over het erf scharrelende kippen.

De boerderij bezit nog een complete opkamer uit de tweede helft van de 16e eeuw. Achter het voorhuis bevindt zich de dorsvloer en daarachter weer de stal. .Op deze boerderij werd naast akkerbouw ook vee gehouden, een gemengd bedrijf dus.Het interieur van het woongedeelte is grotendeels behouden, en slechts waar nodig zijn oplossingen gevonden om eigentijdse bewoning mogelijk te maken, zoals een badkamer. In de keuken staat de eigentijdse kookvoorziening naast een oud waterfornuis en een met hout te stoken bakoven (in restauratie). Ook de bedsteden zijn nog aanwezig.

Torenzicht

Regelmatig is de boerderij opgenomen in het programma van de Open Monumentendag in september.

De Burghoeve

Boerderij Burghoeve, Oostgaag 3 is de derde boerderij. Aan het eind van de 200 meter oprijlaan, nauwelijks zichtbaar vanaf de Oostgaag, wordt een kleine enclave van woningen zichtbaar met prominent aanwezig de Burghoeve en enkele bijgebouwen. De Burghoeve is van oorsprong 16e eeuws. Er wordt wel beweerd dat dit de oudste boerderij van Delfland is (Huijts (1984). In de 16e eeuwse melkkelder met tongewelf liggen Deense Bakken die vroeger voor de koeling van de melk werden gebruikt. Opgepompt water werd door de rechthoekige bakken geleid waarin de bakken met melk waren geplaatst. Boven de melkkelder bevindt zich een fraaie 18e eeuwse opkamer.

Uitleg bij de Burghoeve

De stal van de Burghoeve is afgesplitst en wordt ook bewoond.

Als afsluiting, en om nog even na te praten over de verrassende excursie, werd op het terras van de Lickebaertshoeve een kopje koffie of thee en gebakje gebruikt.

Burghoeve

Meer informatie:

12 april 2024