MIDDEN - DELFLAND

Voorbereidingen voor de Kindermonumentendag lopen als een trein

Stationschef Petrus van der Stoom heeft zijn fluitje en zijn spiegelei al helemaal opgepoetst en wel klaarliggen want op 12 september as. krijgt hij hoog bezoek op zijn tramstationnetje in
Schipluiden. In het kader van Open Monumentendag (13 september) gaan leerlingen van de groepen 7 van het basisonderwijs op zoek naar Sporen en dan met name naar het spoor van de oude Westlandse Stoom Maatschappij, de WSM

De kinderen maken op school fraaie linten om de baan van de vroegere tram te kunnen markeren. Op vrijdag as. zullen de kinderen dit spoor volgen om uiteindelijk bij het tramstation van Schipluiden uit te komen. Daar staat de stationschef klaar om hen met open armen te ontvangen.

Buitenles

“Op verzoek van wethouder Tineke van Nimwegen heb ik mijn spoorwegenpak uit de kast gevist. Ik ben me gaan oriënteren want ik vind het natuurlijk een hele uitdaging om de kinderen op deze manier meer bij de geschiedenis en de monumenten te kunnen betrekken. 

Daarnaast kruip ik weer in de huid van een kind: wat zou ik zelf leuk vinden om te zien, te horen en te ruiken? Van al die ideetjes heb ik een echte buitenles gemaakt. De kinderen krijgen van alles te horen over een stoomlocomotief, een diesel, kolen, de producten die vervoerd werden en natuurlijk over de ongemakken en gevaren van een tram. We hebben ze gevraagd zelf ook wat goederen aan te dragen die vroeger per spoor vervoerd werden, ik ben benieuwd waar ze straks mee aan komen sjouwen. Sommige kinderen krijgen een rol in de buitenles; zij mogen de deftige personen spelen die vroeger geld genoeg hadden om af en toe met de tram te reizen. Nou, je begrijpt, het wordt een gezellige boel volgende week,” zegt Petrus van der Stoom enthousiast.

Op de rail

Petrus van der Stoom
Stationschef Petrus van der Stoom is er al helemaal klaar voor

Om de jeugd meer voor Monumentendag te interesseren heeft men voor de schoolkinderen een heel programma op de rail gezet. Petrus van der Stoom licht alvast een tipje van de sluier op: “Vanaf ca. 1880 tot 1970 heeft er een tram door de Westlandse en Midden-Delflandse dorpen gereden. Een stoomtram. De kolen gestookte stoomlocomotief trok vrolijk fluitend de wagons door ons gebied. Niet alleen goederen zoals steenkolen voor de kachels van huizen en kassen werden er door getransporteerd, maar ook groenten zoals bloemkool, bonen, druiven en sla. Verder werden er postpakketjes mee vervoerd en af en toe ook mensen, die moesten trouwens nog wel erg wennen aan deze nieuwe vorm van transport. Ze vonden het in het begin maar eng. Was het wel veilig? Daar valt genoeg over te vertellen. Afijn, ik ga natuurlijk nog niet alles verklappen want ik heb nog wel een paar verrassingen in petto,” zegt de stationschef. Eén ding is zeker: Monumentendag zal voor de kinderen van groep 7 van de basisscholen uit onze gemeente heel erg leuk worden!

Tekst: Gemma van Winden-Tetteroo