MIDDEN - DELFLAND

Open Monumenten Dag op het WSM spoor

12 en 13 september. Het thema van Open Monumenten Dag 2008 "sporen" gaf de gemeente Midden-Delfland het idee om bijna 100 jaar terug te gaan in de tijd en de begindagen van de WSM spoorbaan voor twee dagen tot leven te roepen. Van de vroegere WSM (Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij) spoorbaan zelf is niets meer aanwezig dan een aantal spoordijken die nu als fietspad worden gebruikt. Op de vrijdag vóór Open Monumenten Dag beleefden ca. 200 groep 7 schoolkinderen uit Den Hoorn, Schipluiden en Maasland de (hernieuwde) opening van het Tramstation in Schipluiden. Op zaterdag reed een trein van fietsers de oude tramroutes van Delft naar De Lier en Maasland.

Kinder Monumenten Dag

Op de vrijdag vóór Open Monumentendag kregen de schoolkinderen van groepen 7 van de basisscholen in de gemeente Midden-Delfland een geschiedenisles bij museum Het Tramstation in Schipluiden. Het had alles te maken met de vroegere stoomtram die aan het begin van de 20ste eeuw Delft verbond met De Lier en andere plaatsen in het Westland, en Maasland en Maassluis. Petrus van der Stoom had de taak van schoolmeester, conducteur en machinist. Wethouder Tineke van Nimwegen en burgemeester Arnoud Rodenburg gingen mee terug in de tijd om de opening van het Tramstation van Schipluiden op 1 oktober 1912 mee te maken. Voor deze gelegenheid was de oude tramroute door Midden-Delfland gemarkeerd met gouden linten. 

Fietstrein over de spoorbaan

Op zaterdag 13 september, Open MonumentenDag, werd de oude WSM route door Midden-Delfland per fiets(trein) afgelegd, en werd een aantal monumenten langs de route bezocht door een klein groepje 'reizigers'.

Start bij de Mercurius in Delft

's Ochtends verzamelden zich fietsers bij de vroegere oliemolen Mercurius (bij Den Hoorn). Hier gaf Wim Weve, bouwhistoricus, uitleg over deze molen en hoe het huidige gebouw betrokken werd bij de nieuwe Delftse wijk 'Hoornse Zoom'. Conducteur Petrus van der Stoom vertrok vervolgens met zijn 'treintje' fietsers over de Tramkade via Hodenpijl naar het Tramstation in Schipluiden. Na een kort oponthoud en rondleiding door het museum (er speelde een film over de WSM) zorgde Van der Stoom dat de fietstrein op tijd weer in beweging kwam richting de Maaslandsedam. Hier zorgde een groep reizigers voor enig oponthoud. Een aantal deftige geklede personen (waaronder mevrouw Van Nimwegen zelf) was onderweg naar een trouwpartij in De Lier. Maar er waren ook mensen die naar Maasluis en Delft wilden. Bij de Maaslandse Dam splitste de tramlijn zich naar enerzijds Maasland/Maasluis en anderzijds De Lier/Westland. De fietstrein besloot eerst naar De Lier te gaan; Maasland en Maasluis zouden later bezocht worden... Aan het eind van de dag kwam iedereen weer moe maar voldaan weer thuis.

Maaslandse Dam - klaar voor vertrek!!

Op weg naar De Lier.

Op weg naar De Lier.

De stoomtram heeft maar korte tijd personen vervoerd. Gekscherend werd de WSM wel voluit genoemd 'Wij Sukkelen Voort'. Al snel kwamen er de veel snellere bussen op de verschillende trajecten. Goederenvervoer met vooral tuinbouwproducten en steenkool voor de verwarming ging door tot 1970; toen werd het ook laatste traject van de oude WSM spoorbaan van Delft naar de veiling in Den Hoorn opgeheven. Wat rest is een aantal vroegere stationsgebouwen (Schipluiden, Naaldwijk en 's Gravenzande) met nieuwe functies en de trambrug in Schipluiden over de Vlaardingsevaart. Ook het voormalige hoofdgebouw van de WSM in Loosduinen staat er nog. 

Links